Epokhē – Kalleria


ep’o’che | \ˈepəˌkē\

: suspension of judgment :

a in ancient skepticism : the act of refraininf from any conclusion for or against as the decisive step for the attainment of ataraxy

Epokhē on prosessinäyttely, jonka ripustus on jaettu neljään vaiheeseen:

  1. Hyvästit – Ensimmäinen vaihe käsittelee opitusta luopumista ja hiljaisuutta. Itse miellän sen muistuttamaan nukahtamista edeltävää olotilaa, jossa sisäinen ja ulkoinen maailma alkavat sulautua yhteen. Seinälle on ripustettu kaksi maalausta vastakkain – “Sovitus” ja “Se alkaa punaisesta”. Keskellä lattiaa on installaatio “Kynttilä Buddha”, jossa buddha-hahmon muotoinen kynttilä annettiin palaa ja sammua itsekseen. Kynttilä sammui hahmon pään puolessa välissä. Takatilassa on yhdeksän teosta sarjasta “Epokhē”. Ulko-oven vieressä on muotokuva Matti Kurjesta kuolinvuoteellaan.

2. Verho – Toisessa vaiheessa tilan peräseinälle ilmestyy läpikuultava verho, jonka läpi kuljetaan gallerian takatilaan. Verhokangas on ostettu Kallerian naapurissa sijaitsevasta UFF-liikkeestä ja toteutettu Kalleriassa paikan päällä.

3. Uni – Kolmas vaihe käsittelee unen ruumiillistumista. Punainen maalaus, “Se alkaa punaisesta” siirtyy pois keltaisella maalatun “Painajainen”-maalauksen tieltä. Painajaisen taustalla on maalaus nimeltä “Unen ruumiillistuminen II”, joka on abstrakti tutkielma nimensä mukaisesta aiheesta. Unen ruumiillistuminen viittaa ajatuksen ja tunteen vuorovaikutukseen, josta Tuure Ara puhuu ylösnousemusmeditaation yhteydessä. Ensin muodostuu selkeä ajatus, jonka kiteydyttyä seuraa, minkä tuntee itsessään sisäisenä tapahtumana. Omakohtainen kokemukseni maalauksesta on lapsuuden painajainen, jossa näin serkkuni huutoon jähmettyneet kasvot. Kasvojen ilme muistuttaa Matin kasvoja kuolinvuoteellaan.

4. Herääminen – Neljännessä ja viimeisessä vaiheessa taaemman tilan ripustus muuttuu radikaalisti. Epokhē – piirustussarja on seinällä täydellisessä muodossaan, kymmenessä osassa. Kaksi vihreää maalausta ilmestyy vastakkaiselle seinälle, kuten myös maalaus “Se alkaa punaisesta”, joka tilaan saavuttaessa näyttäytyy katsojalle asteittain.

ep’o’che | \ˈepəˌkē\

: suspension of judgment :

a in ancient skepticism : the act of refraininf from any conclusion for or against as the decisive step for the attainment of ataraxy

Antiikin filosofiassa epokhē tarkoitti kritiikistä pidättäytymistä. Fenomenologiassa sillä viitataan prosessiin, jossa uskomukset todellisuuden olemassaolosta ja tapahtumista ovat pysähtyneet. Suomen kielessä tästä käytetään sanaa sulkeistaminen. Kun ulkopuolinen todellisuus lakkaa olemasta kritiikin kohteena, jää jäljelle yksilön tietoisuus.

Piirustussarjani Epokhē käsittelee tietoisuutta, ruumiillisuutta ja henkeä. Onko tietoisuus erillinen ruumiista? Mitä tapahtuu, kun aivosolut lakkaavat toimimasta ja ruumis ei enää ole käyttökelpoinen ajatustoiminnan ylläpitämiseen?
Sarja on toteutettu tajunnanvirtatekniikkaa käyttämällä, läheisen aivosyöpäpotilaan saattohoidon aikana.

Se on viimeinen keskusteluni hänen kanssaan tällä planeetalla.

Näyttelyä tehdessäni pyrin pitämään keskustelun kritiikistä ja olettamuksista vapaana, tutkien kokemusta sellaisenaan. Piirustusten muoto sekä lopputulema on syntynyt spontaanisti ja avoimesti. Olen korostanut tiettyjä toistuvia, esille nousseita muotoja selkeämmiksi, mutta pidättäydyn lopullisista johtopäätöksistä. Ajatus, tunne ja kuolema ovat abstrakteja aiheita, joiden kiteyttäminen tiettyyn muottiin tuntuu tarpeettomalta.

Näyttely edustaa minulle tutkimusta kiinnostavasta ja herkkälaatuisesta aiheesta, jonka seuraaminen vaatii omistautumista elämänlaatuisella tasolla. Kuolema lopullisuudessaan on tabu. Tarkkailemalla väistämätöntä voidaan kuitenkin saada informaatiota yhdestä elämän merkittävistä osa-alueista, joka aallonväreenä vaikuttaa ympärillään kaikkeen.

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: